Nya golfregler from. 2016

R&A och USGA publicerat nyligen de nya reglerna för golfspel för 2016 och framåt.

» Regler för golfspel 2016 (PDF)
» EGA Handikappregler 2016 (PDF)
» Godkänd utrustning

Lokala regler

• På hål 9 finns droppruta. Droppning för boll i hindret tillåten i dropprutan.
  • Stenar i bunkar betraktas som flyttbara hindrande föremål, regel 24:1 är tillämplig.
  • Samtliga vägar och gångar betraktas som oflyttbara hindrande föremål, regel 24:2 är tillämplig.
  • Vildsvinsstängsel runt banan (hål 1, 2, 3, 4, 8, 10, 11, 12, 13, 14, 17, 18) skall betraktas som ett oflyttbart hindrande föremål enligt regel 24:2. Lättnad fås om störande inverkan föreligger på bollens läge, spelarens stans eller sving. Bollen ska då lyftas och droppas utan plikt inom en klubblängd från och inte närmare hålet än närmaste punkt för lättnad.

Vildsvinsstängslet kommer att vara strömförande från mörkrets inbrott till soluppgång.

Avståndsmarkeringar på fairway

Gula = 150 meter, röda = 100 meter. Avståndsmarkeringarna på fairways är oflyttbara hindrande föremål, Regel 24-2 är tillämplig. Enkelt översatt så får du fri dropp om föremålet stör din stans. Droppa inom en klubblängd från närmaste bollpunkt, men inte närmare hål.

Tabell för höjning och sänkning av handikapp

Vid tävlingar kan buffertzonerna justeras automatiskt enligt CBA-beräkningen beroende på antal resultat inom ordinarie buffertzon.

Hcp grupp Exakt handicap Buffertzon 18 håls rond Buffertzon 9 håls rond Höjning För varje poäng över 36, minska med
1 - 4,4 35 - 36 - 0,1 0,1
2 4,5 - 11,4 34 - 36 - 0,1 0,2
3 11,5 - 18,4 33 - 36 35-36 0,1 0,3
4 18,5 - 26,4 32 - 36 34-36 0,1 0,4
5 26,5 - 36,0 31 - 36 33-36 0,2 0,5

Tips för snabbare spel

• När det är många som vill ut och spela och vid köbildning är det 4-boll som gäller.
  • Gå i rask takt på banan och gå direkt till din egen boll sedan alla slagit.
  • Håll nära kontakt med framförvarande boll.
  • Håll uppsikt bakåt och släpp igenom snabbare boll.
  • Spela en provisorisk boll om du tror att din boll kan vara förlorad.
  • Ta ögonmärke på dina medspelares boll.
  • Förbered ditt slag i god tid så att du kan slå direkt när det är din tur.
  • Vid spel på green, förbered din putt under tiden andra puttar.
  • Ställ vagnen eller bagen i riktning mot nästa tee - innan puttningen börjar.
  • Ta upp bollen när du får en putt till skänks.
  • Fyll i ditt score kort vid nästa tee och lämna green så fort som möjligt.

Regler för spel på Sofielund

• När det är kö i bollrännan kan ni inte gå ensam eller 2-boll. Ni ska helst gå 4-boll, då flyter spelet bättre för alla på banan.
  • Det är inte tillåtet att dela klubbor. Alla skall ha en egen bag. Spela ej med rangebollar.
  • Max antal spelare/boll är 4 st.
  • Leta ej boll längre än 5 minuter.
  • Laga alltid nedslagsmärken på green samt kratta bunkern vid behov (hela krattan skall ligga i bunkern vid kanten)
  • Hundar är tillåtna på banan och skall hållas kopplade.
  • Förbjudet att spela i bar överkropp.